Je hebt er vast wel eens van gehoord: Warmetruiendag, Wereldwaterdag, Wereldmilieudag en Opschoondag. Allemaal bijzondere dagen die in de loop der jaren zijn ontstaan met als achterliggende gedachte: duurzaamheid. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons leven. In ons vorige artikel heb je kunnen lezen dat duurzame tuinen de toekomst vormen en één van de tuintrends zijn. Maar hoe creëer je nu een duurzame tuin?

Bodem

‘Een goede bodem is het halve werk.’ Ofwel: de bodem is de basis van je tuin. Planten halen veel voedingsstoffen uit de grond; bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen zorgen ervoor dat deze bij de plant komen. Gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen blokkeren dit systeem. Door bijvoorbeeld bladeren te laten liggen, ontstaat er een kleine composthoop. Dat is een bron van voeding voor dieren die in de grond leven en dit bevordert het systeem op een natuurlijke manier. De ideale bodem is voor maximaal 20 procent bestraat. Dit is niet alleen voordelig voor dieren en planten, maar ook voor bijvoorbeeld de verwerking van regenwater.

Energie

Ga eens bij jezelf na of het gebruik van machines in de tuin echt nodig is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat tuinieren allerlei positieve effecten op ons heeft. Het bevordert bijvoorbeeld ons gevoel van welzijn en kan klachten verminderen die stress veroorzaken. Bovendien is een dagje tuinieren een goede manier om even goed ‘het hoofd leeg te maken’. Genoeg reden dus om zelf lekker aan de slag te gaan. Daarnaast bespaar je niet alleen energie, maar ook een hoop geld.

Tuinverlichting is de finishing touch voor je tuin, het creëert een leuke, sprookjesachtige maar ook chique sfeer én misschien wel het belangrijkste: het hoeft niet veel te kosten! Maak bijvoorbeeld gebruik van Led-verlichting of zonne-energie.

Effectief afval verminderen

Je zou misschien denken dat het voornaamste afval uit de tuin de stroom groenafval is. In werkelijkheid valt dit wel mee. Er is een relatief groot deel tuinafval dat ontstaat uit afgedankte producten, zoals speeltoestellen . Aan te raden is daarom om duurzame producten aan te schaffen. Denk hierbij aan producten die gemakkelijk te recyclen zijn, niet chemisch bewerkt zijn en lang meegaan. Op termijn zou dit je een hoop tijd en geld kunnen schelen, doordat je een eenmalige aanschaf doet waar je lang mee doet. Daarnaast kun je groenafval, zoals eerder vermeld, zelf goed hergebruiken. Dit kun je het beste doen door het groenafval fijn te maken en in de tuin uit te strooien, goed voor je tuin, het milieu en je portemonnee.

Dakgroen

Misschien heb je weleens dakgroen gezien, bijvoorbeeld op een (tuin)huis, garage of (school)gebouw. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale matten met planten te koop om het dak snel groen te maken. Het biedt verschillende voordelen: dakbegroeiing zorgt ervoor dat het dak langer meegaat omdat door de bedekking de temperatuurverschillen veel kleiner zijn. Daarnaast isoleert het goed, waardoor het gebruik van een airco binnen minder snel nodig zal zijn. Naast deze voordelen is een groen dak ook leuk om naar te kijken.

Vrijblijvend informatie of advies ontvangen voor het effectief inrichten van jouw tuin? Neem contact met ons op!

(0251) 74 54 50
tuinen@kuuk.nl